מצלמות במקום העבודה – המותר והאסור

לייעוץ ראשוני חייגו: 054-4674434

בעידן המודרני החדש בו אנו חיים היום מצלמות נמצאות בכל מקום, אך עדיין חלה חובה לשמור על הפרטיות ועל צנעת הפרט. במקומות עבודה, זה יכול להיות אפילו מורכב יותר. מצד אחד קיימת הזכות לפרטיות של העובדים, ומהצד השני המעסיק רוצה לשמור על סביבה בטוחה ומוגנת יותר

כיום בעלי עסקים פועלים בשתי משורים, הראשון כמובן התקנה של מצלמות אבטחה  בעסק, כמעט לא קיים עסק בלי זה, השני שירותי קב"ט, איש ביטחון שאחראי על הסדר. אז מה מותר ומה אסור? קראו את המאמר הבא ותמצאו את התשובה.

התקנת מצלמות דמה במקום העבודה

במידה והעובדים יודעים כי המצלמות המותקנות הן מצלמות דמה, והן מיועדות לשמירה מפני לקוחות, עוברים ושבים או אפילו פורצים, אין שום בעיה שכן אין שום פגיעה בפרטיות שלהם. יחד עם זאת, אם העובדים לא מודעים לכך שמדובר במצלמות דמה אלא הם בטוחים כי הם מצויים תחת מעקב באופן קבוע, העניין הרבה יותר מורכב.

התקנת מצלמות נסתרות

במידה ומעסיק מעוניין להתקין מצלמות נסתרות בשל חשש מאנשים שיגרמו נזק למצלמה, הוא יכול לעשות זאת בתנאי שיעדכן את העובדים בכך שמותקנת מצלמה נסתרת במקום, ויעדכן אותם לגבי האזור המצולם, גם אם הוא לא חושף את המיקום המדוייק בו מותקנת המצלמה עצמה.

יחד עם זאת, במשרדים האישיים של העובדים ברוב המקרים אין הצדקה להתקנה של מצלמות מעקב אחר עובדים, בין אם אלו מצלמות נסתרות ובין אם אלו מצלמות גלויות.

האם איסור התקנת מצלמות נסתרות חל גם על מצלמות בבית פרטי?

כאשר מדובר בבתים פרטיים אשר בהם עובדים אנשים זרים, כמו מנקים, בייביסיטר, אנשי אחזקה וכדומה, ניתן להתקין מצלמות מעקב אך השימוש בהם צריך להיות בצורה סבירה ולא באזורים בהם חובה לשמור על הפרטיות כמו חדרי השירותים. בנוסף, על פי החוק יש ליידע את העובדים לגבי העובדה שיש מצלמות בבית, גם אם לא מיידעים אותם היכן בדיוק הן נמצאות.

התקנת מצלמות בשטחים ציבוריים במשרד

בכל משרד יש גם שטחים ציבוריים בהם לכלל העובדים אין ממש ציפיה לשמירה על הפרטיות שלהם. לדוגמא, פינת הקפה, המטבחון, פינות ישיבה למנוחה ועוד. באזורים הללו מותר להתקין מצלמות קבועות למעקב במקרים בהם יש סיבה מוצדקת, אך אסור שהמצלמות הללו יהיו מסוג המצלמות אשר גם מקליטות קול, מה שיכול לפגוע בצורה משמעותית בפרטיות של העובדים ולגרום למעסיק לעמוד תחת עבירה על חוק איסור האזנת סתר.

עדכון העובדים על התקנת המצלמות

מעסיק חייב לעדכן את העובדים בכך שהוא מבצע התקנה של מצלמות ולעדכן אותם לגבי האזורים שיהיו מצולמים, אך יחד עם זאת הוא לא חייב לעדכן אותם היכן בדיוק מותקנות המצלמות האלו. אותה הנחיה נכונה גם למצב של התקנת מצלמות דמה, כפי שכתבנו מעלה – על המעסיק לעדכן את העובדים בכך שמדובר במצלמות דמה והן לא באמת פעילות.

התקנת מצלמות בחדרי טיפולים רפואיים

בכל חדר בו ניתן טיפול רפואי או מבוצעות בו בדיקות חל איסור להתקין מצלמות, גלויות או נסתרות.

לסיכום, התקנה של מצלמות במקום העבודה היא בעייתית מאוד. במידה ואתם מרגישים כי אין לכם ברירה אחרת ואתם נדרשים להתקין מצלמות כאלו, קחו בחשבון כי תוכלו לעשות זאת אך ורק בשטחים הציבוריים במשרד ולא במקומות בהם העובדים מצפים לפרטיות, וכן יהיה עליכם לעדכן את העובדים בכך שמותקנות מצלמות במקום. כל זאת כל עוד המצלמות לא מקליטות. מצלמות אשר מקליטות גם קול, או האזנות סתר, אסורות לחלוטין ועלולות להעמיד אתכם מול אישומים פליליים לא פשוטים ועבירה חמורה על החוק. אם אתם נדרשים לכך במקרה מיוחד, צרו קשר עם עורך דין מומחה או משרד חקירות מקצועי ובקשו מהם את המידע מה תוכלו לעשות על מנת לקבל את המידע לו אתם זקוקים.

לייעוץ ראשוני חייגו: 054-4674434