עבירות מחשב – מה לדעת וממה להיזהר

בעידן המודרני בו אנו חיים היום, המחשבים תופסים חלק ניכר ומשמעותי מאוד בחיי היום יום של כולנו, ובדיוק כמו שהיום חלק משמעותי מהפעילות הפרטית והעסקית של רבים מבוססת על מחשבים, גם פעילות פחות חוקית מבוססת עליהם.

עולם הסייבר הוא עולם רחב מאוד, ואם בעבר הפשיעה היתה מרוכזת בעיקר בעולם האמיתי, היום דווקא עבירות המחשב הופכות לנפוצות יותר ויותר, ורבים נתקלים בהם מידי יום ביומו.

עבירות מחשב יכולות לכלול פריצות בלתי חוקיות, גניבת מידע, גניבה של פרטי כרטיסי אשראי, גניבת זהות, איומים והונאות ועוד.

בכל המקרים הללו, ההתמודדות המשפטית צריכה להיות עם עורכי דין מקצועיים בעלי ניסיון בעבירות מחשב, כאלו שמכירים את התחום ויודעים כיצד להתמודד איתו בפן המשפטי בצורה הטובה ביותר.

עבירות מחשב

מה אומר החוק לגבי עבירות מחשב?

כיום רוב עבירות המחשב מרוכזות תחת חוק המחשבים, תשנ"ה 1995. מדובר בחוק אשר נחקק עוד טרם עידן האינטרנט והטכנולוגיה המודרנית, כך שהוא בעיקר מתרכז בפריצה למחשבים כמו:

  • שיבוש פעילות תקינה של מחשב או מחיקת חומר ממנו – עבירה שעונשה הוא 3 שנות מאסר.
  • העברה של מידע שקרי ממחשב או יצירת מערכות ממוחשבות המפיצות מידע שקרי – עבירה שעונשה הוא 5 שנות מאסר.
  • חדירה ופריצה אל מחשבים באופן שאינו חוקי – עבירה שעונשה הוא 3 שנות מאסר, ובמידה ותוך הפריצה מבצעים עבירה אחרת, העונש גם יכול להגיע ל4 שנות מאסר ויותר.
  • מחיקה של חומר ממוחשב באמצעות תוכנות ורובטים – עבירה שעונשה הוא 3 שנות מאסר.

מעבר לכך, יש עוד עבירות מחשב רבות ומגוונות אשר עונשן נגזר כתוצאה מפסקי דין תקדימיים אחרים, ובתי המשפט מתקדמים עם התקדמות הטכנולוגיה מבחינת ההתייחסות המשפטית והפסיקה בתחום.

מהן עבירות המחשב הנפוצות ביותר?

כיום ניתן למצוא כמה עבירות מחשב נפוצות אשר מרבית התיקים בתחום עוסקים בהן:

  1. סחיטה ואיומים – לא מעט פעמים קורים מצבים בהם האקרים פורצים למחשבים של אנשים פרטיים או של עסקים ודורשים כופר כספי על מנת לשחרר את המחשב לפעולה או בכדי למנוע מהם להפיץ מידע אישי אשר היה שמור במחשב. עבירות אלו הן תחת הדין הפלילי והעונש עליהן יכול לנוע בין 7 ל9 שנות מאסר.
  2. עבירות מין – הפעלה או נטילת חלק בפעילות אינטרנטית הכוללת עבירות מין או הטרדות באמצעות הרשת, כל אלו נכנסים תחת העונשים הקבועים בחוק על עבירות מין, במרחב הוירטואלי כמו במרחב הפיזי.
  3. הסתה לאלימות או גזענות – הסתה לאלימות או גזענות ברשתות החברתיות או ברשת האינטרנט באופן כללי הינה עבירה פלילית חמורה שיכולה להוביל לעונשי מאסר.
  4. פגיעה בפרטיות – פרסום של מידע, נכון או שקרי, אשר פוגע בפרטיות של אדם, כמו הפצה של תמונות או סרטונים אינטימיים וכדומה.
  5. גניבה – באמצעות האינטרנט ניתן לבצע מגוון רחב של מעשי גניבה כמו גניבה של פרטי כרטיסי אשראי, פריצה לחשבונות בנק ועוד, כולן עבירות פליליות.

עבירות אלו ועוד מסווגות תחת עבירות מחשב ונידונות בבתי המשפט באמצעות עורכי דין המומחים לתחום.

עבירות מחשב מחוסר ידיעה

בניגוד למה שרבים חושבים, עבירות מחשב לא מבוצעות רק על ידי גורמים פליליים, אלא יכולות להיות גם עבירות המבוצעות על ידי אנשים נורמטיביים לחלוטין. למשל, אדם שראה תמונה ברשת ועשה בה שימוש לצרכים עסקיים שונים, יכול לקבל תביעה כספית בסכום גבוה מאוד על הפרה של זכויות יוצרים, כך גם העתקה של תוכן.

בנוסף, ברשתות החברתיות אנשים לא פעם נופלים בלשונם בניסוחים שיכולים להכניס אותם להאשמות בהסתה לאלימות, גזענות, הפרת פרטיות, לשון הרע והוצאת דיבה ועוד, ולא מעט אנשים כבר נאלצו לשלם פיצויים כבדים או משמעותיים מאוד על כך שביצעו את העבירות הללו.

האם המשטרה יכולה לבצע חיפוש בכל מחשב?

התשובה היא לא. על מנת שגורמי משטרה יוכלו לבצע חיפוש במחשב או בטלפון נייד של אדם היא צריכה להחזיק בצו בית משפט המאפשר להם לבצע זאת. אם משטרה עוצרת אדם ברחוב או מגיעה אל ביתו של אדם היא לא יכולה לבצע חיפוש במכשירים הללו ללא הצגת צו מתאים, ואם תעשה זאת, גם אם תמצא חומר מפליל הוא לא יהיה קביל בבית המשפט, והתיק ידחה בשל ראיות שהושגו שלא כדין.