גניבת זכויות יוצרים, העתיקו ממני. מה אני יכול לעשות?

גניבת זכויות יוצרים היא מבחינת החוק גניבה לכל דבר ועניין. בעידן האינטרנט בו אנו חיים היום, יש אין ספור יצירות מפורסמות באופן ציבורי אשר העתקה מהן יכולה להוות הפרה של זכויות היוצרים. זה יכול להיות העתקה של תוכן מאתר מסויים ברשת, שימוש בתמונה שמצאתם במנוע החיפוש, העתקה של עיצוב גרפי או כל דבר דומה.

הנושא של גניבת זכויות יוצרים הוא נושא חם היום, ולא סתם. השימוש בדיגיטל ובאינטרנט הפכו את זכויות היוצרים להרבה יותר קלים להפרה ולגניבה, ועבירות של גניבת זכויות יוצרים יכולות לגרום לתביעות רציניות וגבוהות מאוד בבתי המשפט, ולכן חשוב להכיר את הנושא ובמידה ונגנבו זכויות היוצרים שלכם, לדעת אל מי לפנות בכדי למצוא את ההוכחות ולמצות את הדין עם האשמים.

מה אפשר לתבוע?

זכויות היוצרים הן לא על רעיון מסויים. אם אתם חשבתם לצלם תמונה של כוס שמפניה על החוף בזווית מסויימת, ואדם אחר צילם תמונה בזווית דומה, זו לא הפרה של זכויות יוצרים, כמו מישהו שיקח את התמונה שאתם צילמתם ויפרסם אותה כאילו היא שלו (לטובת שימוש בפרסומות או כל דבר אחר).

לכן, אחד הדברים החשובים ביותר שאתם צריכים לקחת בחשבון הוא שבמידה ותהיה גניבה של הרעיון שלכם בלבד, לא בטוח שיהיה לכם מה לעשות בנידון, ולכן אל תחשפו את הרעיונות שלכם סתם כך. לדוגמא, אם יש לכם רעיון לסדרת טלוויזיה חדשה, אל תספרו עליה לאף גורם ללא הסכם מתאים. מספיק שהם יקחו את הרעיון וישנו אותו מעט וזה כבר לא יהיה גניבה של זכויות יוצרים, ולכן אתם חייבים תמיד לדעת להגן על עצמכם ועל הרעיונות החשובים והיקרים לכם.

מה עושים במידה ומגלים כי העתיקו מאיתנו?

אם גיליתם כי העתיקו מכם וגנבו למעשה את זכויות היוצרים שלכם, אתם חייבים לפעול נגד המפר, אך העניין הוא שאתם קודם כל חייבים לדעת במי מדובר. לעיתים, המקור המעתיק ברור – הוא מציג אם הזכויות שגנב מכם באופן גלוי, אך לעיתים זה הרבה יותר מורכב, כמו באתר אינטרנט אנונימי או ברשתות החברתיות תחת מקור חסוי.

במקרה כזה הצעד הראשון שאתם צריכים לעשות הוא קודם כל לפנות אל חוקר פרטי מקצועי אשר יוכל למצוא את המקור שעומד מאחורי ההעתקה ואת האשם האמיתי בסיפור הזה. רק כאשר תדעו בדיוק מיהו הגורם המעתיק, תוכלו להתחיל בצעדים הנדרשים על מנת לעצור את ההעתקה ולדרוש את הזכויות המגיעות לכם.

בתור התחלה – אזהרה

לאחר שאתם יודעים מיהו הגורם אשר הפר את הזכויות שלכם, הצעד הראשון שיש לבצע הוא לשלוח מכתב התראה רשמי עם הוראה לעצור את ההפרה באופן מיידי ואף לדרוש פיצוי כספי על הפרת זכויות היוצרים שנעשתה עד כה.

ברוב המקרים, בעת שליחת המכתב ההפרה תופסק, אך ייתכן כי בכדי שבאמת תקבלו פיצויים כספיים מהמפר, מכתב לא יספיק ותצטרכו לפנות אל ערכאות משפטיות ולהגיש תביעה נגד הגורם אשר הפר את זכויות היוצרים שלכם.

תביעה משפטית

הגשה של תביעה משפטית בנושא הפרת זכויות יוצרים היא מורכבת ודורשת בראש ובראשונה שיהיו לכם את כל ההוכחות לכך שבוצעה הפרה של זכויות היוצרים, שההעתקה היא ברורה ואפשר להוכיח מעל לכל ספק כי מדובר בהעתקה ולא בהשראה בלבד ועוד.

אם אתם רוצים להגיש תביעה משפטית על הפרה של זכויות יוצרים אחד הדברים החשובים ביותר שאתם צריכים להיות מוכנים איתם זה ההוכחות. לכן, עוד לפני שאתם שולחים את המכתב ולמעשה מיידעים את הצד השני בכך שאתם מודעים להעתקה שלו, עליכם להתחיל קודם כל עם איסוף ההוכחות.

פנו אל חוקר פרטי מקצועי ובעל ניסיון בתחום אשר יוכל להבטיח איסוף של כל המידע והכי חשוב, יוכל להשיג הוכחות בדוקות ואמיתיות, אותן תוכלו להציג בבית המשפט. אלו צריכות להיות הוכחות חותכות והוכחות שהושגו בצורה חוקית ולכן אל תנסו לעשות את זה בעצמכם. במיוחד אם מדובר בגניבת זכויות יוצרים משמעותית, כזו אשר הובילה לרווח לצד שגנב את זכויות היוצרים (כמו למשל, גניבה של תמונה ועשיית שימוש בה לטובת פרסומת). בגניבת זכויות יוצרים כזו הפיצויים עשויים להיות גבוהים מאוד.